Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Ι σ τ ο ρ ι κ ό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυρραίων ιδρύθηκε το 1930 από ανθρώπους που κατάγονταν από το χωριό Πυρρής Ηραίας του Νομού Αρκαδίας και ζούσαν στην Αθήνα ή στον Πειραιά. Έχει έδρα την Αθήνα και λειτουργεί πνευματικό κέντρο στο χωριό. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εννεαμελές, στο οποίο συμμετέχουν κατά τα 2/3 κάτοικοι της Αττικής και κατά το 1/3 κάτοικοι εκτός Αττικής εσωτερικού ή εξωτερικού. Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής.

Σκοπός του Συλλόγου από τότε και μέχρι σήμερα παραμένει η καλλιέργεια της αγάπης και του ενδιαφέροντος για την ιδιαίτερη πατρίδα και η διατήρηση συνεκτικών δεσμών μαζί της. Η αρμονική και η κοινή σύμπραξη των μελών του συλλόγου, η παρακολούθηση και προαγωγή των γενικών ζωτικών συμφερόντων της ιδιαίτερης πατρίδας και η υποστήριξη κάθε έργου πατριωτικού και ωφέλιμου γι’ αυτήν. Η συνεργασία με άλλους αρκάδιους συλλόγους για την εξυπηρέτηση και προαγωγή κοινών συμφερόντων. Η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ των μελών του και κυρίως η δημιουργία δεσμών της νέας γενιάς με τις ρίζες τους. Η προστασία του περιβάλλοντος (πηγές, ποτάμια και γενικότερα η χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής) και η διαφύλαξη, διάδοση και εξέλιξη της πολιτιστικής – λαογραφικής κληρονομιάς.

Ο Σύλλογος για 70 και πλέον χρόνια αγωνίζεται, παλιότερα με περισσότερες δυσκολίες και περισσή αγάπη, σήμερα με περισσότερες ευκολίες και μεγαλύτερο ζήλο, έχει επιδείξει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα τόσο στο χωριό μας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ηραίας. Στηρίζεται στην ηθική και υλική συμπαράσταση των μελών και φίλων του Συλλόγου, στις δωρεές πατριωτών και στις επιχορηγήσεις από τον Δήμο, Νομαρχία, Υπουργείο Πολιτισμού, ΟΠΑΠ κ.α.. Για την ευαισθητοποίηση των μελών του, ιδιαίτερα των νέων που κατάγονται από το χωριό και την ενθάρρυνσή τους ώστε να συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση των σκοπών του Συλλόγου διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Η κυριότερη δραστηριότητα του Συλλόγου μας είναι η διοργάνωση το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου του Πολιτιστικού Πενθημέρου με την ονομασία «Πύρρια» στο χωριό μας.

Στα άμεσα σχέδια του Συλλόγου είναι η ενοποίηση όλων των χώρων που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις με πλακόστρωση και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με την προοπτική να γίνει ένας ενιαίος πολιτιστικός – αθλητικός - ψυχαγωγικός πολυχώρος. Θα κατασκευαστούν γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλεϊ και μπάσκετ σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Συλλόγου και η παιδική χαρά στην πλατεία που διαμόρφωσε ο Δήμος Ηραίας με καινούργιες κατασκευές. Θα εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη με περισσότερα βιβλία και θα οργανωθεί ηλεκτρονικά. Θα αναπαλαιωθούν παλιές πέτρινες βρύσες, που βρίσκονται έξω από το χωριό σε ωραίες τοποθεσίες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυρραίων έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

· Συσπειρωθείτε στον Σύλλογο.

· Στηρίξτε και συμπαρασταθείτε στο έργο του.

· Το μέλλον ανήκει στους νέους. Προχωρήστε και διευρύνετε τους ορίζοντες που άνοιξαν οι παλιότεροι, επαναπροσδιορίστε τους στόχους με πυξίδα την ποιότητα και τον σεβασμό σε ότι σας παραδόθηκε. Αγαπήστε και προστατέψτε τον πανέμορφο τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοί σας και είναι δικός σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου